24 Temmuz 2012 Salı

Deve Kuşları Belgesel

 Amerika devekuşları, Koşucu devekuşları, Tepeli devekuşları
 
Özdevekuşugiller (struthionidae) ailesine ve özdevekuşları (struthioniormes) takımına bağlı, çok hızlı koşabilen, ama uçamayan kuş türlerindendir.

2,50 m yükseklikte olan devekuşu (struthio camelus), aşağı yukarı afrikanın her yanındaki savanalarda yaşar (afrika deve kuşu). Son zamanlarda yakındoğu da ortadan kalkmıştır. Başı ve uzun boynu, yanlızca uzun tüylerle ürtülüdür. Bedeni kaplayan tüyleri ise çok boldur. kuyruk ile uçmaya elverişsiz olan kanat tüyleri, uzun ve yumuşaktır.Ayakları güçlüdür (Kuşlar arasında yanlızca devekuşlarının ayakları parmaklıdır). Erkeğin siyah, beyaz olmasına karşılık, dişi esmer-gri renktedir.

Devekuşlarda çok eşlilik yaygındır. Devekuşunun yuvası yalın bir çukurdan oluşur. Her dişi buraya 6 ya da 8 yumurta bırakır. Yavrular yumurtadan çıkar çıkmaz anne - babalarını izleyebilme yeteneğindedirler.

Devekuşları gördüğü her çeşit nesneyi yutmasıyla ünlüdür. İlkçağ'dan bu yana çitflerde tüyleri için yetiştirilmiş, ama yöntemli bir biçimde evcileştirilmesine ancak XIX. yy'da girişilmiş ve bu işte özellikle güney afrika'da başarılı olunmuştur (devekuşları avustralya ve arjantin'e kadar götürülmüştür.).

Amerikan Devekuşları , Koşucu devekuşları, tepeli devekuşları : Karinasızlar (Ratitae) üsttakımının başlıcası olan özdevekuşları takımı, daha bir çok aileyi kapsar. Amerika devekuşugillerden (Rheidae) ailesi, güney amerika'da yaşayan amerika devekuşunu (Rhea americana) içine alır. Amerika devekuşu (yada nandu), Afrika devekuşuna çok benzer, ama üç parmağı vardır ve kuyruğu körelmiştir. Afrika devekuşu gibi hızlı koşar ve onun gibi engebesiz ortamlarda (Brezilya'dan pantagonya 'ya kadar) yaşar.

Tepeli devekuşugiller (Casuariidae) ailesi Avustrolya'da (Okyanusya) yaşar.Bu ailenin üyeleri olan koşucudevekuşlarının (Dromiceius cinsi)  ve tepeli devekuşlarının (Casuarius Cinsi) ayakları 3 parmaklıdır. Kuyrukları aşağıya yukarıya yok olmuş, kanatları ise Afrika devekuşuna ve Amerika devekuşuna oranla daha çok körelmiştir. Afrika devekuşundan sonra, yaşayan en büyük kuş olan koşucu devekuşuna ( ya da emu) Avustralya' daki bozkurlarda topluluklar halinde raslanır. Tüyleri donuk, başı ve boynu tüylüdür. Koşucu devekuşunun ikinci bir türü olan siyah emunun sayu, XIX. yy'da tükenmiştir.

Tepeli devekuşları yeni Gine'de, karınasızların tersine ormanlarda ve daha çok yanlız yaşarlar. Tüyleri siyah, beyazdır. Çıklak ve renkli olan başlarında, boynuzsu tabakadan oluşmuş bir tepelikleri vardır.

Amerika devekuşları, Koşucu devekuşları, Tepeli devekuşları

0 yorum:

Yorum Gönder

160