24 Temmuz 2012 Salı

Deve - Deve Ve Col Yasamı belgesel

 DEVE
Deve ve Çöl Yaşamı



Deve - Deve ve Çöl Yaşamı : Develer uzun, yay biçiminde boyunlu hayvanlardır. Üst dudakları yarık ve çıkıntılıdır. İnce - uzun bacakları, tabanı nasırlı ve esnek olan iki parmakla son bulur. Develer, Üst kesici dişleri bulunan tek gevişgetirenlerdir.  Burun deliklerini, kum girmesini önlemek için kapatabilirler. Devegillerin bir başka özelliğide memeliler arasında bunlardan başka, alyuvarları elips biçimde olan hayvan bulunmamasıdır. Tüyler, çitf hörğüçlü devede sık, tek hörğüçlü devede daha seyrektir.

Develer güney amerika'da And dağlarında yaşayan lamalar tarafından temsil edilirler. Deveden daha küçük olan lamaların omuz başına kadar olan boyları 1.10 m'dir ve hörğüçleri yoktur. fosil halde olan devegillerin en ilği çekicisi, 4m'ye erişen boyuyla miyo-pliyosen'de yaşamış olan Alticomelus'tur.

Deve ve Çöl Yaşamı : Develer çölde yaşama çok iyi uyarlanmışlardır. Hörğüçlerinde yağ depo ederler. Bir deve, günlerce susuz kaldıktan sonra, on dakikada 100 litre su içer.Ayaklarının genişlemiş olması kuma gömülmesini önler. Başka yiyecek bulamayınca, Dikenli bitkileri yer. Her iki tür deva çöl halkına yün, et ve süt sağlar. Ama çöl halkı deveyi özellikle yük için kullanır. Deve ayrıca 300 kg yük taşıyabilir. Bununla birlikte, develerin şu iki kusuru vardır. Isırmaları tehlikelidir. Korktukları zaman yükleriyle kaçarlar.

0 yorum:

Yorum Gönder

160